PREZENTARE

DATE GENERALE

Poroschia este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, aflată în imediata vecinătate a municipiului Alexandria. Localitatea este cunoscută datorită Spitalului de Psihiatrie Poroschia.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Poroschia se ridică la 4.166 de locuitori, în scădere fa'[ de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.690 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (89,17%), cu o minoritate de romi (2,86%). Pentru 7,97% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,13%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (1,32%). Pentru 7,97% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Localitatea Poroschia este așezată în partea de sud-est a județului Teleorman, în lunca râului Vedea, la o depărtare de 5 km de orașul Alexandria, reședința județului. Ea se află la zona de întâlnire a trei unități geomorfologice: Câmpia Gavanu Burdea, la nord, Câmpia Boian, la sud și la vest și Câmpia Burnașului la est.

În partea sa estică se găsește raul Vedea, râu ce izvorăște din Platforma Cotmeana, care după un curs de 242 km se varsă în Dunăre, la Pietroșani, în dreptul Ostrovului Batin. La sud de Poroschia, Vedea primește apele unui afluent de tip mostiste, pârâul Nanov. În partea vestică se află pârâul Nanov, cu o lungime de 15 km, care izvorăște de la  vest de satul Adămești și este alimentat de două izvoare principale aflate pe valea Calului, respectiv pe valea  Grecilor.

În nord se învecinează cu municipiul Alexandria, de care este strâns legată teritorial, social și economic, în sud se învecinează cu comuna Țigănești, iar la sud-vest de satul Calomfirești, sat care intră în componența comunei Poroschia.

Așezarea acestei localități într-o luncă joasă a avut atât avantaje, cât și dezavantaje. Avantaj l-a constituit terenul mănos, cu sol de cernoziom ciocolatiu, foarte prielnic culturilor de grâu, porumb, floarea soarelui, bumbac, soia, ricin, cânepă, in, dar și pentru legumicultură.

Dezavantajul l-a constituit pânza de apă freatică situată la 1,5 – 3 m adâncime, cu efectele sale: imposibilitatea filtrării naturale a apei și inundații periodice în subsolurile caselor, precum și lipsa curenților de aer verticali, care face să se mențină multă vreme împrafoșarea atmosferei în localitate.

Clima este temperat-continentală și se caracterizează printr-un potențial caloric ridicat, prin amplitudini mari ale temperaturii aerului, prin cantități reduse de precipitații, adeseori în regim torențial, îndeosebi vara, precum și frecvente perioade de secetă, cantitatea medie de precipitații fiind de 550-600 mm/an.

Este așezată pe D.N.51 ce face legătura între Alexandria și Zimnicea, și fiind foarte aproape de întretăierea drumurilor comerciale s-a pus în discuție că la începutul secolului al-XIX-lea aici să se întemeieze un oraș, până la urmă fiind preferată Alexandria.